Fredagsfund: Ideer til kalendergaver

For snart længe siden i en kreaboost, foreslog jeg, at et hyggeligt og kreativt projekt kunne være at begynde at lave og samle gaver sammen til en pakkekalender til en voksen, du holder af. Sæt dig for at gaverne enten skal være hjemmelade eller brugte. På den måde udtrykker du din kærlighed gennem tid og personlige gaver, snarere end gennem penge. Jeg lovede også at give nogle ideer til, hvad man kunne give i sådan en kalender. Det er der fokus på i denne uges fredagsfund.

 

Giv noget brugt

Used books

Jeg starter med den nemmeste, men måske også sværeste, ide. Ofte har vi en forestilling om, at en gave skal være ny. Men en god gave kan sagtens være brugt, når bare den passer til modtageren. Måske har du en smuk kjole, et flot smykke, eller en god bog, som du ved, at modtageren af kalenderen vil blive utrolig glad for. Der er også uanede gode fund at gøre i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Det kræver bare, at du kender modtageren godt, så du kan finde noget, der vil gøre dem glade.

 

Fold en mobile af origami-traner

 

Mobile with origami birds
Foto fra Alt om Bolig, www.alt.dk

Origami er en smuk, gammel kunst, og folderierne findes i mange sværhedsgrader. Det er ikke svært at folde traner, og når man sætter mange sammen bliver det til den flotteste mobile. Fold dem gerne af gamle magasiner eller avispapir, det giver fine kulør og mønstre til fuglene. Det er også et fint projekt at være mange om, fold fx traner med ungerne en dag, hvor det regner udenfor, mens I lytter til en god lydbog. Alt om Bolig giver anvisning på, hvordan du kan lave en mobile. Der er også en anvisning i at folde traner og mange andre origami-figurer på Origami Club. Det er en god webside, hvor der er både trin for trin diagrammer og animerede film, alt efter hvordan man bedst kan optage instrukser. Det er typisk den ressource, jeg selv benytter, når jeg folder alene eller sammen med mine børn.

 

Lav en ny stueplante

House plant
Hvis du har lidt grønne fingre (og modtageren også har det), så lav nogle nye potteplanter med aflæggere fra dine egne planter. Rigtig mange stueplanter kan formeres via stiklinger, blade eller nye skud. Lav en søgning på den plante, du gerne vil formere og find ud af, om og hvordan det skal gøres med lige den type. Her er et par generelle guides fra Moss Room og Bo Bedre.

MossRoom
Foto Julie, mossroom.dk

Når du giver planten, må den jo gerne tage sig godt ud. Måske har du selv en masse urtepotteskjulere stående, som du kan bruge. Ellers kommer man efter min mening langt med klassiske terrakottapotter. Hvis du godt kan lide, at potterne har lidt patina, kan du nemt tilføje det selv. Der er flere måder at gøre det på. 1) Brug fx rester af gammel maling i et tyndt lag. 2) Du kan også smøre potten med kærnemælk og stille den et sted, hvor der gror mos. Så vil er der god chance for, at mossporerne begynder at gro på potten. 3) Selv har jeg prøvet mig frem med ler opløst i vand, som jeg har malet krukkerne med. Julie fra Moss Room er en af dem, der har eksperimeret med forskellige tilgange til pottepatinering, og her kan du læse om hendes erfaringer.

 

Giv en fælles oplevelse

At at koncert

Det er dejligt at bruge tid med dem, vi holder af. Derfor bliver de fleste glade for at “få en oplevelse”. Glem de glittede gavekort og lav i stedet dit eget. Inviter gerne på en gratis oplevelse. Det kan være en byvandring, hvor du har sat dig ind i ruten på forhånd og derfor kan fortælle om det, I ser. Det kan være en tur i naturen eller på et museum, som I ikke har set før. Det kunne også være en aften med god mad og oplæsning hjemme hos dig, eller måske en kreadag Kun fantasien sætter grænser. Her er det initiativet og tanken, der tæller.

 

Dekorer med decoupage

Decoupage with fabric
Foto Kim, todayscreativelife.com

Decoupage er faktisk en teknik, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor man dekorer ting med papir og limlak. Du kan bruge alle typer af papir, så længe de ikke er for tykke eller glatte. Det kan være gamle magasiner, avispapir, flotte servietter osv. Tyndt stof kan i øvrigt også bruges. Man kan både arbejde med collageteknik, hvor mange forskellige stykker papir limes sammen og oven på hinanden, eller man kan nøjes med et enkelt flot stykke papir.

Selv har jeg lavet decoupage på mapper, afvaskede dåser, æsker og meget andet. Man kan også gøre det på møbler, men her er det en god ide med en efterlakering for holdbarhedens skyld.

stool_diy4DosFamily
Foto Isabell McAllister, www.dosfamily.com

Til decoupage, bruger jeg selv decoupagelak, som er lim blandet med lak. Det påføres i et godt lag med en pensel både på emnet, der skal limes på, og på bagsiden og forsiden af papiret. Du kan også bruge en blanding af halvt skolelim, halvt vand og så lakere bagefter for at sikre holdbarheden. Se fx disse anvisninger på Kreashop.dk.

 

GemGem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *