Fredagsfund: Højtidsinspiration fra hinsidan

I denne uge kigger jeg over Sundet efter inspiration til højtiden. Selv er jeg stor fan af svensk design, hvad enten det drejer sig om IKEA eller Svensk Tenn. Begge disse designinstitutioner trækker på en fantastisk kunsthåndværkstradition, og i modsætning til det stilrene danske design, er det min oplevelse, at svensk design er mindre bange for farve, dekorative elementer og folklore.

 

Carl og Karin Larsson

Jeg er vokset op med svenske Carl Larssons smukke værker i bl.a. bogen Et hjem, som jeg altid har elsket. Men det var først, da jeg som voksen så en stor udstilling på V&A, mens jeg boede i London, at det gik op for mig, at både Carl og Karin var influensers, som man kalder det på nudansk. Parret har haft en utrolig stor indflydelse på svensk kunsthåndværk og design, som i dag  bl.a. er spredt til hele verden via IKEA. Hjemmene, som Larsson malede igen og igen, var et fælles værk, og Karin var en dygtig og nytænkende kunsthåndværker..

getting-ready-for-a-game-1901(1)
foto via WikiMedia, maleri Carl Larsson

Selvom scenen her ovenfor ikke er en julescene, så har motivet bevidst eller ubevidst inspireret udsmykningen af utallige julehjem med tiden, tror jeg. Fx ser jeg nogle tydelige referencer i den meget romantiske, men også enkle, julestue nedenfor.

 

hus&hem
foto Hus & Hem via apartmenttheraphy.com

Carl og Karins interiører minder mig om skønheden i det enkle og rustikke, når det kombineres med klare, dybe farver og friske vækster. Ikke mindst får jeg kærligheden til rød tilbage, som jeg ellers godt kan synes er en lidt svær farve. Men de viser, hvordan den kan bruges på smukkeste vis.

 

Josef Frank

Jeg blev inspireret til det svenske fokus af en post på bloggen Design Sponge. Her har David Stark skabt den smukkest hanukkha-dekoration med inspiration fra den østrigsk-svenske arkitekt og designer Josef Frank.

David_Stark_Design_Josef_Frank_Menorah_10
foto via Design Sponge, ide og design David Stark

 

På trods af, at han var en tidlig modernist, udviklede Frank sig videre i en mere fabulerende og farvestrålende retning. Han har skabt de skønneste designs til bl.a. stof og tapeter, som måske nok har en (modernistisk) klarhed i mønstrene, men som også emmer af folklore og rent ud sagt er dekorative. Her er en detalje fra stoffet baranquilla.

svenskt_tenn_baranquilla_vinrod_1-322650573-rszww1000h1000-83
foto via Svenk Tenn, design Josef Frank

Når jeg ser både Starks smukke fortolkning og Franks utrolige mønstre, får jeg lyst til at finde karton og saks frem for at skabe enkle, men alligevel farvestrålende juledekorationer.

 

Pippi Langstrømpe

Nu hvor jeg har svælget en romantisk skønhed, har jeg lyst til at slutte et helt andet sted, nemlig med Pippi Langstrømpe. Astrid Lindgren skrev hende frem, og danske Ingrid Vagn Nymann tegnede hende, så hun lyslevende trampede ind i vores hjerter. Hvilket bedre sted at slutte end med scenen, hvor Pippi bager pepparkakor på gulvet i Villa Villekulla?!

Pippi
illustration Ingrid Vagn Nymann

 

Ikke bare minder Pippi os om, at når man er meget stærk, må man også være vældigt god. Hun husker os også på, at man godt må gøre tingene anderledes, end de plejer at være, og at det kan være en leg både at bage kager og vaske gulv. – Får du lyst til at gøre Pippi kunsten efter, er her en opskrift på svenske peberkager.

GemGemGemGem

GemGem