Vi ved godt alle sammen, at plastic er et problem. Dels kræver det ufornyelige ressourcer at producere det. Dels forurener plastic, når det ender i naturen, og bringer problemer for mange forskellige arter. Vi kan selv forsøge at minimere plasticforbruget i hverdagen, fx ved ikke at købe plasticposer. Men det kræver meget arbejde at undgå plastic – tænk bare på al den emballage, som dagligvarer er pakket ind i. Det skyldes at plastic, på trods af problemerne med det, er et virkelig brugbart og praktisk materiale, og at der endnu ikke findes gode og billige alternativer til plastic. Heldigvis arbejdes der på både at genbruge mere plastic og skabe alternative materialer, og denne uges fredagsfund fokuserer på det første.
Precious plastic
Jeg er virkelig imponeret over projektet Precious plastic, et aktivistisk projekt, som blev startet af Dave Hakkens i 2013. Der er er tale om et globalt fællesskab af aktivister, som arbejder sammen omkring at dele viden, udvikle processer og stille ressourcer til rådighed for almindelige mennesker, som vil være med til at genbruge plastic til nyt design. Der er bl.a. udviklet gratis anvisninger på, hvordan man af almindelige og tilgængelige materialer kan bygge sin egen maskine til at genanvende plastic. Du kan se billeder af nogle af de mange fantastiske produkter, skabt af medlemmer af fællesskabet rundt omkring i verden, på bevægelsens instagram @realpreciousplastic
Et køkken i genbrugsplastic
IKEA er en af de store spillere, som i mange år har haft fokus på genbrug og minimering af emballage både af miljøhensyn og for at spare/tjene penge. Sidste år kom deres første køkkenserie, Kungsbacka, udviklet af en blanding af genbrugsplastic og træfibre på markedet. Jeg må indrømme, at jeg ikke har set det tæt på eller rørt ved det, men på billeder ser det i hvert fald flot ud.

Genbrugskunst
Kunstneren Stuart Haygarth har i mange år indarbejdet plasticemballage i sine installationer. De banale hverdagsgenstande får et helt nyt udtryk, når de samles i store grupper. Det sker bl.a. i værket Tide fra 2011, som er skabt af klar plastic indsamlet på de engelske kyster.

Børemøbler af genbrugt legetøj
Firmaet ecobirdy skaber ikke bare smarte børnemøbler i genbrugsplast, men de har samtidig udviklet en genial forretningsmodel, der inddrager de potentielle kunder i skabelsen af produktet. Firmaet tager up på skoler og underviser om de skadelige effekter af plasticforurening. Herefter indsamler de gammelt plasticlegetøj og kontaktinformation på alle, der bidrager. Når de det indsamlede legetøj så er blevet genbrugt kontaktes bidragsydere, så de får mulighed for at købe de nye produkter.

Lav dine egne genbrugskurve
Jeg vil slutte af med et projekt, som alle selv kan kaste sig over, nemlig en fin kurv af plasticposer. Den er fra bloggen Lucky ladybird craft, som bringer anvisninger og billeder til projektet.

God weekend!