Tokyo mon amour

Siden vores hjemkomst fra Tokyo sidste søndags, har jeg gået og tænkt over, hvad det er, der gør, at jeg er faldet så helt og aldeles for byen – og via den Japan. For det er jeg. Allerede i flyveren hjem, ville jeg bare tilbage igen. Det er mere end det skønne ved at have ferie og tilbringe vinterdage i solskin. Kort og godt føler jeg mig på en mærkelig måde både hjemme og helt aldeles fremmed. Sådan havde jeg det også første gang, jeg var i Tokyo for ti år siden, og sådan har jeg ikke haft det med andre steder.

 

BlossomsTokyoMosbergs

 

Det dobbelttydiges by

Når jeg prøver at sætte ord på, lyder det hurtigt som klicheer. Andre har sagt lignende ting før, men smukkere, bedre og med større indsigt. Ikke mindst Kristian Ditlev Jensen, hvis fine, lille bog Røde kager og grøn te, jeg havde med mig på rejsen og læste med stor glæde. Jeg vender tilbage til de to modsatrettede følelser af stor genkendelse og absolut fremmehed. – Er det ikke i bund og grund de to ting, der altid er til stede, når man forelsker sig i nogen eller noget? At genstanden for følelserne på den ene side er relaterbar og genkendelige, men på den anden side samtidig rummer mysterier, som man kun kan håbe på at afdække med tiden?

 

TokyoSculptureMosbergs

 

Samtidig er Tokyo og Japan også selv fuld af paradokser og kontraster. Larmende pop over for meditativ enkelhed, filosofisk eftertanke over for historisk grusomhed, traditionsrig skønhed over for plasticskrammel, regelrethed over for frivolitet. Alt sammen kontraster, der skaber og afbalancerer hinanden.

 

Rum og regler

Japanere bliver ofte omtalt som reserverede, sky eller som nedladende over for fremmede. (På den måde minder de måske om danskere, selvom danskere aldrig bliver hverken lige så disciplinerede eller høflige.) Det lyder måske umiddelbart utiltalende, men for mig er den en medvirkende faktor til, at jeg føler mig godt tilpas og hjemme. Dels overvældes man ikke af mennesker, som vil tale med en eller røre ved en, fordi man er en eksotisk fremmed – det sidste ville nok aldrig falde en Japaner ind, men sker i mange andre asiatiske lande. Dels er japanere gode til at fortælle fremmede, hvad det er, man forventer af dem. Fordi man i Japan hænger sig i etikette, og i hvordan folk opfører sig, er det offentlige rum også fyldt med anvisninger for uvidende udlændinge. – Ikke mindst i metroen. Dette kan måske virke lidt rigidt og pertentlig, men jeg synes også, at det kan ses som udtryk for respekt og omsorgsfuldhed. Hvor mærkeligt det end lyder, så føler jeg mig i hvert fald godt tilpas i dette afmærkede spillerum – måske også i bevidstheden om, at jeg som fremmed ikke forventes at kende alle reglerne.

 

TokyoPosterMosbergs

 

Det skønne

Mere end alt andet, tiltrækker den særlige japanske æstetik, og hele filosofien bag, mig til landet. Det er de uforståelige, men fascinerende tegn. Det er madens smag og anretning. Det er kimonoens silke, tatamimåttens enkelhed. Det er den kærlighed og respekt, hvormed dygtige kunsthåndværkere stadig opretholder og udøver traditionelle håndværk som pottemageri, lakering af æsker eller farvning med indigo. Selvom Japan som alle andre steder bugner af masseproduceret plastic, er det også gennemsyret af disse andre genstande, der ikke bare er ting, men repræsenterer en lang historie og tradition.

 

GuardhouseImperialPalaceMosbergs

 

またね

Min tiltrækning af Tokyo ligger i summen af mange små og store ting, i foreningen af modsætninger, og i hvordan jeg er i stand til at være der. Det handler om æstetik, filosofi, men også om gement forbrug, og om den måde, livet flyder på. Dermed handler det også om at være turist, hvor nødig jeg end vil indrømme det. At jeg har et lille tidsrum, hvor tiden tilhører mig og min familie. At jeg kommer og tager væk igen, inden det bliver rigtig hverdag. Det skal dog ikke forklejne, at byen og landet har ramt mig i hjertet, og jeg glæder mig allerede til at komme tilbage igen. – Og igen.

 

TokyoMosbergs