Rejseglimt fra hverdags-Tokyo

Jeg har lyst til at dele nogle glimt fra vores tur til Tokyo, som giver et indtryk af hverdagslivet i storbyen, der er så meget andet end skyskrabere og neonlys. Man skulle tro at en så stor og tætbefolket by som Tokyo er både larmende, forurenet og hektisk. Men det er faktisk ikke tilfældet. Selvfølgelig er der nogle kvarterer, som er præget at masser af høj musik, ligesom visse veje er meget befærdede. Men rigtig mange steder, er der ikke særligt mange biler, og mange af de biler, som kører rundt må være el- eller hybridbiler, for de larmer ikke, og der lugter ikke af udstødning og diesel. Jeg vil faktisk gå så langt til at sige, at København i myldretiden kan opleves både mere hektisk, larmende og forurenet.

 

BambooTokyoMosbergs

 

Selvom Tokyo er en tætbebygget megaby, hvor grundpriserne er skyhøje, så er den alligevel fuld af “bynatur” i form af store og små offentlige parker, men også alle de andre måder, hvorpå der opstår lommer med plads til planter, vand og dyr i en by.

 

Altid plads til panter og fisk

Stor-Tokyo har 38. mio. indbyggere og fylder et areal på størrelse med Sjælland. Derfor er byen tæt bebygget, og almindelige menneskers huse er smalle og små.

 

ByhuseTokyoMosbergs

 

Selvom de fleste byhuse ikke har mulighed for at have store – endsige små – haver, finder mange alligevel en måde at tilføje lidt grønt til deres omgivelser. Planterne får typisk plads på de ti tyve centimeter, der er mellem huset og vejen.

GreenStreetTokyoMosbergs

 

Et sted var der en opstilling udenfor en beboelsesejendom med noget, der lignede et lille hus. Da jeg kiggede nærmere var der en overdækket “dam” med guldfisk.

TokyoGoldfish1MosbergsGoldfishTokyo2Mosbergs

 

Den uventede helligdom

Der er shintotempler overalt i Tokyo. Nogle er store og prangende, andre er mere eller mindre gemt i almindelige boligkvarterer mellem familiehusene. En af de første dage, faldt vi over sådan en lille perle, der puttede sig med en lille have mellem beboelseshusene. Selvom det var midt i februar, var der et appelsintræ med modne appelsiner i “haven”, som nok snarere var et bed.

SmallTempletokyo1Mosbergs

SmallTempleTokyo2Mosbergs

OrangesTokyoMosbergs