Da jeg var barn farvede min mor uldgarn med forskellige planter, og jeg husker stadig den store gryde og farverne, der kom ud af det. Før jul gjorde jeg mig så mine egne første erfaringer med at farve med planter. Det er en fascinerende verden, som jeg slet ikke er færdig med, og denne uges fredagsfund giver inspiration til projekter, man selv kan gå igang med. Jeg må hellere understrege, at jeg ikke selv har afprøvet alle de forskellige planter og teknikker, som jeg præsenterer her, så det er i høj grad også et idekatalog til mig selv.

 

Vigtigt at vide

Der er to grundlæggende ting, det er vigtigt at vide, før du går i gang:

  1. Plantefarvning fungerer bedst på naturlige fibre, hvad enten der er tale om bomuld, hør, hamp, uld eller silke.
  2. For at styrke farverne og gøre dem lysægte og holdbare, skal det stof eller gran, som farves først behandles med det, man på dansk kalder “bejdse” og på engelsk “mordant”. Det kan være eddike eller metalsalte, som fx alun. Vil man undgå disse salte, som er giftige, kan man holde sig til planter, der indeholder store mængder af garvesyre. Rebecca Desnos bog Botanical colour at your fingertips, har mange gode råd omkring dette.

 

Dampede mønstre

I stedet for at farve et helt bundt garn eller stof, kan man i stedet skabe en slags tryk ved at vikle stof med farveafgivende blomster og planter for herefter at dampe det. I den proces skabes der et aftryk, som herefter kan fikseres ved stryging. Jessica Marquez fra Design sponge eksperimenterer med bomuld og de ting, hun lige har ved hånden. Bloggen Eye-swoon giver anvisninger til, hvordan man kan arbejde med denne teknik på silke.

 

DIY Bundle Dyeing by Jessica Marquez for Design Sponge
Foto Jessica Marquez

 

Andrea_gentl_flowers_natural_dye_eyeswoon12
Foto Andrea Gentl

Avocado giver lyserød og pink

De farver, som forskellige planter afgiver til stof, har ikke nødvendigvis noget at gøre med den farve, som de umiddelbart har. Fx giver farvning med avocadoskaller og -sten lyserøde og pink nuancer. Det har Birgitte fra Chefen og lillesøster eksperimenteret med på uldgarn, mens Ditte Ingemann fra The food club har farvet bomuld og hør. Avocadosten indeholder desuden så megen garvesyre, at det ifølge Rebecca Desnos er muligt at farve med dem uden at bruge bejdse.

 

avokado
Foto Birgitte

 

ingemann
Foto Ditte Ingemann

Sorte bønner giver blå

Jeg troede, at man skulle farve med indigo eller vajd for at få blå farver, men faktisk kan man også bruge sorte bønner til at få smukke blå og violette kulører. Cecile har en fin post om det på sin blog The ways of the whorl. Det lyder dog som om, processen kræver alun eller kobbersalt, hvis man skal have et godt resultat. Farven er vist heller ikke totalt lysægte, så den bliver langsomt blegere med tiden. Men det afhænger måske dels af, hvordan stoffet bejdses, dels af vandets ph-værdi.

 

blue
Foto Beth

 

blåUld
Foto Eddie Duckling

 

 

 

GemGem

Written by

2 thoughts on “Fredagsfund: Naturens farver

Comments are closed.