Fredsskabere, helbredere, genoprettere, historiefortællere og elskende af enhver slags

På Instagram blev jeg mødt af et citat i dag, der ramte mig lige mellem øjnene. Det var en lidt omskreven version af citatet nedenfor, som på Instagram fejlagtigt var tilskrevet Dalai Lama. Men det er alså professor emeritus i miljøvidenskab David W. Orr, som har udtalt de rammende ord i sin bog Ecological Literacy: Education and the Transition to a Postmodern World fra 1992:

“Det er et faktum, at denne planet ikke har brug for flere succesfulde mennesker. Men den har desperat brug for flere fredsskabere, helbredere, genoprettere, historiefortællere og elskende af enhver slags. Den har brug for mennesker, som lever gode liv på de steder, hvor de er. Den har brug for mennesker med moralsk mod, der er villige til at gå ind i kampen for at gøre verden beboelig og human. Og disse kvaliteter har kun lidt at gøre med succes, som vi har defineret det.” (min oversættelse)

Citatet ramte mig, fordi det er både smukt, skarpt og aldeles sandt. Det flyder med opmuntrende, kvikke og tossede citater på de sociale netværksmedier, og det når hurtig kvalme- og klichegrænsen for mig. Men dette citat skærer lige igennem alt dette, synes jeg. Det er en udtalelse, som jeg har brug for at hænge, hvor jeg kan se den, så jeg kan blive mindet om, hvad der er vigtigt i hverdagen. Nemlig at være menneskelig! – Det vil sige at være tilgængelig, varm, støttende, spørgende, fejlbarlig og ærlig. Humanitet er en af de ting, jeg forsøger at sætte i højsædet i forhold til både mine studerende og kollegaer, og den vej vil jeg gerne bekræftes i dagligt af Orrs kloge ord.

 

MosbergsNyeTider

 

David Orr har i øvrigt været medstifter af online magasinet Solutions, som fokuserer på at skabe en bedre og mere bæredygtig verden. Bidragene er skrevet af forskere og andre med stor viden om deres områder og dækker mange forskellige emner.

GemGem

2 comments

Comments are closed.