Hvad jeg har lært om at åbne en webshop

Jeg har i flere år gået og haft lyst til at prøve at udvikle mit eget, men uden at jeg havde den rigtige ide – eller også var det modet, der manglede. Men nu har jeg gjort det!

 

 

Efter en tur til Japan med familien i vinterferien kom jeg hjem belæsset med flotte, vintage kimonoer som gaver til alle. Jeg kunne hverken få Japan eller kimonoer ud af hovedet i de følgende måneder, og efter at have tænkt, talt, regnet, og tænkt lidt mere fik jeg mig et CVR-nummer. I juni hentede jeg et par kuffertfulde kimonoer, som jeg allerede har solgt fem af. I dag har jeg fået det sidste med online betaling på plads, så nu er online shoppen åben. Undervejs har jeg allerede lært meget, som jeg ikke vidste om fx import og told, betalingsløsninger mm.

 

WordPress er din ven

Jeg havde i forvejen erfaring med at anvende WordPress, og du kommer virkelig langt med denne platform, fordi der er udviklet masser af gratis temaer og tilføjelser til den. – Ikke mindst woocommerce, som indeholder alt det grundlæggende til en webshop. Der er også udviklet betalingsløsninger, som fungerer fint med woocommerce – men det vender jeg tilbage til. Har du bare lidt erfaring med blogs og HTML, kan du faktisk sætte alting op selv med lidt god hjælp fra diverse vejledninger, som kan findes online. Helt gratis er det selvfølgelig ikke, for du har brug for dit eget domæne og en hosting service, men det kan gøres ganske billigt, i hvert fald indtil dit site trækker masser af trafik. Har du ikke mod på selv at sætte op, findes der også løsninger, som integrerer hosting, webshops og betalingsløsninger, tjek fx DanDomain. Jeg kan dog godt lide at have lidt mere frihed, ift. hvordan tingene ser ud, og det synes jeg, at jeg får med WordPress.

 

 

En importør har brug for en speditør

Når du så har startet en enkeltmandsvirksomhed, fået et CVR-nummer og registreret dig som importør, så valser du ikke bare afsted til et land uden for EU og køber ind, og tror at du kan fortolde det, når du ankommer i lufthavnen. Det var ellers lige præcis sådan, jeg gjorde – og efter sigende, er jeg ikke den eneste, der har stået i den situation. Nej, told for virksomheder er meget kompliceret og kræver alle mulige systemer, så du har brug for en speditør. Det lyder dyrt, men er det ikke nødvendigvis, hvis du ellers har styr på din vareliste. Heldigvis fandt jeg, efter stædigt at have undersøgt om jeg dog ikke godt selv kunne ordne dette, frem til Fortoldningsbutikken, hvor Rikke leverer utrolig god og venlig service.

 

baggage

 

Der er alternativer til Nets

Efter at jeg havde fået lavet en erhvervs-aftale med MobilePay, regnede jeg med, at nu kunne jeg starte. Det viste sig dog, at denne aftale ikke kunne bruges til online betalinger i en webshop, fordi beløbet her først skal trækkes, når varerne sendes. I stedet skal man have en indløsningsaftale med alle de kortudbydere, som man vil kunne tilbyde betaling med. Derudover skal man også have en betalingsløsning, altså en service, der sørger for sikkerheden og procedurerne omkring selve betalingen. Det er her det bliver dyrt! Nets, som er den eneste udbyder af Dankort, tager både et oprettelsesgebyr og lidt under 1200 årligt, for at man må modtage betaling med deres kort. En billig betalingsløsning koster omtrent det samme. Jeg bruger epay/Bambora, fordi det er udviklet til at fungere sammen med woocommerce, og det er supernemt at sætte op. Først havde jeg kigge på DanDomains standalone-løsning, men der var ikke nogen vejledning i at sætte det op tilgængelig og heller ikke megen hjælp at hente. Hvad jeg fandt ud af efter, at jeg havde indgået aftale med Nets – det gør man allerede, når man ansøger om indløsningsaftale – var, at jeg faktisk kunne have undgået aftalen med dem, fordi epay/Bambora kan levere både indløsning og betalingsløsning til lidt mere, end en indløsningsaftale koster. Gebyret pr. transaktion er lidt højere, og aftalen er til VISA Dankort frem for Dankort, men de to ting er i praksis som regel det samme. Så her ærger jeg mig over, at jeg ikke fik gjort mine foreberedelser grundigt nok, så jeg kunne have fået online betaling til shoppen for det halve af, hvad jeg betaler nu. Hos Nets mener de bestemt, at jeg ikke kommer til at fortryde, og det har jeg så et år til at nå frem til, indtil jeg kan opsige aftalen med dem.