Fredagsfund: Kimonoer gennem tiderne

Min ferie er slut, og det er tid til fredagsfund igen: Denne uge med eksempler på, hvordan kimonoer er blevet båret gennem tiderne i Japan. Fordi det er smukt, men selvfølgelig også til inspiration for mig selv og alle andre, der kunne komme til at falde for en kimono og derfor må overveje, hvad man egentlig kan gøre med sådan en.

 

Historisk kimono

Noget af det, som de europæiske kunstnere, og borgere generelt, faldt i svime over, da Japan åbnede sig for omverdenen igen sidst i 1800-tallet, var de japanske bloktryk. Ukiyo-e, som betyder “billeder af den flydende verden”, blev trykt i store oplag til glæde for den almindelige befolkning i Edo-periodens Japan. De ofte flerfarvede bloktryk skildrede hverdag, berømtheder, krig og fest. – Og der er selvfølgelig masser af billeder af kimonoer.

 

Skønheder, Torii Kiyomitsu

Bloktryk af Torii Kiyomitsu, foto via ukiyo-e.org

 

Billedet herover er en reproduktion af et bloktryk fra Edo-perioden med titlen: skønheder. De to figurer i hver side er mænd (det kan man se på frisuren og skoene), mens de fire i midten er kvinder. Kvindernes civilstand kan aflæses på ærmernes længde. De to med meget lange ærmer er stadigt ugifte og bærer derfor furisode, mens de to gifte kvinder bærer tomesode.

Traditionel kimono

I Japan bæres der stadig silkekimonoer til særlige lejligheder, ikke mindst til Shinto-bryllupper, hvortil der indkøbes flere dyre kimonoer. Efterhånden bliver hovedparten af japanerne gift på vestlig vis, men ca. 20% af befolkningen vælger stadig en traditionel bryllupsceremoni. Da jeg var i Japan i juni, var jeg selv så heldig at smugkigge på fotograferingen af et par efter en sådan ceremoni. Bruden i sin hvide shiromuku stod meget tydeligt frem.

 

Brudekimono

Foto via Authentique

 

Nyfortolket kimono

Ifølge bogen Kimono: A modern history, der fortæller om kimonoen som mode før og nu, er der i de seneste årtier opstået en ny interesse blandt unge, japanske kvinder for kimonoen som andet end en traditionel klædedragt. Magasinbøger som Kimono Hime (kimono prinsesse) har bl.a. været med til at inspirere en mere løssluppen eller ironisk tilgang til det at bære kimono.

 

Eksempler på KH stil, fotos via Pinterest

Nyfortolkninger af kimonoen kan også ses i Tokyos gademode, hvor helt almindelige unge mennesker, bruger den traditionelle klædedragt som modetøj.

 

Fotos via tokyofashion.com

Et fleksibelt stykke tøj

En kimono er i sin grundform enkel, og udtrykket kan varieres meget, alt efter hvordan den bæres og styles. Jeg vil gerne slutte af med dette fine eksempel fra Ma’s Concierge på, hvordan den samme kimono kan bruges på tre forskellige måder.

 

Fotos via Ma’s Concierge

 

Det er vist bare at komme i gang med at lege …