Der er meget vi kan gøre, for at mindske den brug-og-smid-væk-kultur, der stadig præger vores samfund meget. En af de ting, som denne uges fredagsfund gerne vil give inspiration til, er at reparere eller omforandre tøj, der er blevet slidt, eller som bare trænger til et lille pift. Jeg henter særligt inspiration fra japansk tradition, hvor man ikke skjuler reparationer af tøj, men derimod lapper synligt og smukt.

 

Smukke lapper med sashiko

Sashiko broderi er traditionelt japansk håndværk, der dyrker den enkle skønhed. I bund og grund er der bare tale om stikkesting, som sys i et regelmæssigt mønster. Ofte bare lige rækker. Sashiko bruges både rent dekorativt, men altså også ved lapning af tøj. Bloggen honestly wtf er en af de mange, som har en fin anvisning i, hvordan man kan gøre en dyd ud af at reparere et hul, så det i sig selv bliver en smukt dekoration.

 

Foto fra bloggen honestly wtf

 

Forstærk sokkerne

Uldsokker er skønne, men bliver også hurtigt slidt. Søstrene Sonya og Nina fra The far woods viser i en fin billedserie, hvordan man kan redde sine sokker, inden de bliver til mere hul end strik. De gør det med flotte farver, så lapningerne bliver smukke deltajer, der bare gør sokkerne flottere.

View this post on Instagram

Tis warm sock season! Swipe left for a step by step how-to darn your socks ➰➰➰ A few additional notes: keep a vigilant eye out for threadbare spots! It is much easier to fix a spot with even a few threads intact than a full blown hole. ➿➿ Darning is a really great way to use those leftover odd bits and ends of yarn from a knitting project 〰 The fun part is, especially if you darn a wool sock using wool yarn, the constant friction of wearing your mended sock will naturally FELT the darned area, meshing the fibers together and making a really strong material where threadbare used to be! ➰➰➰ try to use yarn for darning that matches (approximately) the yarn weight of your sock, this way your darned area won’t be bulky and will hopefully be barely noticeable to your foot!! #slowfashionoctober #visiblemending #mending #darning #thefarwoodsmends

A post shared by Sonya and Nina Montenegro (@thefarwoods) on

 

Sæt nye knapper i

En enkel måde at forny en skjorte på, kan være at sætte nye knapper i. Hvis du som jeg har et lager af genbrugsknapper, kan det være en let sag at fine nogen i en mere spændende farve. Men det er også meget nemt at lave sine egne lækre stofknapper. Det kræver bare en lille rest stof, nogle knapper i en passende størrelse, evt. lidt vat samt nål og tråd. Her er en fin video fra Treasurie, der viser hvordan, det kan gøres. Jeg har faktisk lavet mange knapper som barn på den måde, så det er ikke spor svært.

 

Dæk pletterne på kreativ vis

Pletter, der ikke kan gå af i vask, er ærgelige, fordi det ofte betyder, at man ikke længere har lyst til at gå med tøjet. Tøjet kan heller ikke gives væk pga. pletten. Løsningen er enten at dække pletten eller gøre en dyd ud af den, ved at inkorporere den i en eller anden form for dekoration. Sæt lapper på, dekorer med stoffarve, eller lav dit eget frihåndsbroderi. Her er nogle billeder med inspiration.

 

Foto af Giova Brusa fra bloggen onebuntingaway

 

Foto via Stanta Fee Drygoods

 

View this post on Instagram

I finished the painted jacket! 🌈

A post shared by MIRANDA MAKAROFF (@mirandamakaroff) on

 

 

Written by