Fredagsfund: Nyt liv til brugt tøj

 

Der er meget vi kan gøre, for at mindske den brug-og-smid-væk-kultur, der stadig præger vores samfund meget. En af de ting, som denne uges fredagsfund gerne vil give inspiration til, er at reparere eller omforandre tøj, der er blevet slidt, eller som bare trænger til et lille pift. Jeg henter særligt inspiration fra japansk tradition, hvor man ikke skjuler reparationer af tøj, men derimod lapper synligt og smukt.

 

Smukke lapper med sashiko

Sashiko broderi er traditionelt japansk håndværk, der dyrker den enkle skønhed. I bund og grund er der bare tale om stikkesting, som sys i et regelmæssigt mønster. Ofte bare lige rækker. Sashiko bruges både rent dekorativt, men altså også ved lapning af tøj. Bloggen honestly wtf er en af de mange, som har en fin anvisning i, hvordan man kan gøre en dyd ud af at reparere et hul, så det i sig selv bliver en smukt dekoration.

 

Foto fra bloggen honestly wtf

 

Forstærk sokkerne

Uldsokker er skønne, men bliver også hurtigt slidt. Søstrene Sonya og Nina fra The far woods viser i en fin billedserie, hvordan man kan redde sine sokker, inden de bliver til mere hul end strik. De gør det med flotte farver, så lapningerne bliver smukke deltajer, der bare gør sokkerne flottere.

 

Sæt nye knapper i

En enkel måde at forny en skjorte på, kan være at sætte nye knapper i. Hvis du som jeg har et lager af genbrugsknapper, kan det være en let sag at fine nogen i en mere spændende farve. Men det er også meget nemt at lave sine egne lækre stofknapper. Det kræver bare en lille rest stof, nogle knapper i en passende størrelse, evt. lidt vat samt nål og tråd. Her er en fin video fra Treasurie, der viser hvordan, det kan gøres. Jeg har faktisk lavet mange knapper som barn på den måde, så det er ikke spor svært.

 

Dæk pletterne på kreativ vis

Pletter, der ikke kan gå af i vask, er ærgelige, fordi det ofte betyder, at man ikke længere har lyst til at gå med tøjet. Tøjet kan heller ikke gives væk pga. pletten. Løsningen er enten at dække pletten eller gøre en dyd ud af den, ved at inkorporere den i en eller anden form for dekoration. Sæt lapper på, dekorer med stoffarve, eller lav dit eget frihåndsbroderi. Her er nogle billeder med inspiration.

 

Foto af Giova Brusa fra bloggen onebuntingaway

 

Foto via Stanta Fee Drygoods