Julegaver, bæredygtighed og giverglæde

 

Det er snart jul, og for de fleste indebærer det nok stadig, at man giver og modtager gaver. I disse tider, hvor mange heldigvis begynder at overveje deres forbrugsvaner (jeg selv og min familie med), er der sikkert også nogen, der vælger enten at spare julegaverne væk eller i hvert fald skruer meget ned. Det kan jeg sagtens forstå. Samtidig synes jeg, at der er noget smukt i at udtrykke sin glæde over og relation til et andet menneske ved at give en personlig og velvalgt gave. Det er et barn, som jeg vil synes, at det er rigtig synd at smide ud med badevandet.

Jeg tænker, der er flere måder at bevare gavegivningen på, og samtidig gøre den mere bæredygtig og personlig. Det er i god tid (så der ikke går stres og jag i den), men her kommer nogle forslag, og måske har I selv flere.

 

Giv til nogen som mangler

Hvis familien er med på det, kan man vælge at give (en del af) julegavepengene til nogen, der har mere brug for det. Der er mange, som trænger både her hjemme og i udlandet, så der er rigeligt med modtagere at vælge af. Har du børn, så gør det gerne til en familiebegivenhed, hvor børnene er involverede og med til at bestemme, hvad pengene skal gå til. Her er UNICEFs verdensgaver en fin og pædagogisk (om måske ikke den mest effektive) måde at give et bidrag på, hvor børnene kan se, hvad pengene helt konkret går til, og hvordan gaven hjælper.

 

En af UNICEFS verdensgaver er fx en sikker fødsel. Foto UNICEF.

 

Oplev noget sammen

Alle relationer styrkes af gode oplevelser sammen, og det er en oplagt gave at give sin tid og en gennemtænkt oplevelse. Det kan være en skovtur, en aften med vinsmagning, et besøg i svømmehallen med pommes fritter bagefter, eller noget vildt man ellers aldrig gør – mulighederne er mange.

 

Hjemmelavede gaver

Jeg ved godt, at meningerne er delte om hjemmelavede gaver. Selv elsker jeg dem for den tid, omtanke og omsorg, der er gået i dem. Det er også dejligt at lave gaver til andre, synes jeg. Mere personligt bliver det ikke.

 

Genbrug er guld

Der er ingen, som siger, at en gave behøver at være spritny. Find fine genbrugsgaver til dine kære, eller ønsk dig dem selv. På den måde bruger vi både ressourcerne godt og støtter som regel også en god sag. Har du ikke mod på at støve rundt i de lokale genbrugsbutikker, så der er rigtig mange, som sælger lækre genbrugsvarer via Instagram. Nogle af mine favoritter er fx loveretroaarhus, genbrugsmode og mycouturevintageboutique,

 

https://www.instagram.com/p/Bpynfg-A_Ui/?utm_source=ig_web_copy_link

 

https://www.instagram.com/p/BpxMeRfnLyi/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Kvalitetshåndværk frem for massefremstillet

Skal gaverne være nye og købte, så vælg så høj kvalitet som muligt. – Det kan fx være god (og lokalt) kunst- og håndværk. På den måde giver man både noget unikt og støtter små selvstændige. Der er masser af kunsthåndværksmarkeder i juletiden, som er hyggelige at besøge, og hvor der er masser af gavemuligheder. Alternativ er mange kunstnere og kunsthåndværkere også aktive på Instagram, hvor man kan se, hvad de laver. Noget af det, jeg har et godt øje til er Mette Uldals håndlavede tryk, der kun sælges i få eksemplarer, de aldeles skønne og farverige vægtæpper af Liebe og de smukke punge og tasker, som Maria Solon fremstiller på sit fynske værksted.